STÅPADDLA - STÅPADDLING ELLER SUP  (stand Up Paddle Board)

ståpaddla - sup surf i varberg. ståpaddla - sup surf i varberg.

Ståpaddla, SUP eller Paddleboarding.


Det finns många namn ...men SUP är en förkortning av Stand Up Paddling. På svenska; ståpaddling eller ståpaddla, som kom med i Språkrådets nyordsgrupp 2015.

Ståpaddla innebär precis som det låter att man står upp på och paddlar med en enbladig paddel.

Att paddla SUP är egentligen inget nytt, då man har sett folk stå upp och paddla i alla tider men det var på 70 talet som det riktigt satte fart som en idrott.  Surfinstruktörer började ställa sig upp och paddla då de fick en bättre överblicka över elever och kunde se inkommande vågor etc.

Idag och speciellt med denna sommaren i Sverige så har SUP seglat upp som en aktivitet för alla och en mycket växande vattensporten världen över.

Ståpaddling är något alla kan deltaga på i alla typer av vatten. 
Då de flesta brädorna är stabila ramlar inte i vattnet och om man gör det tar man sig enkelt upp, efter några minuter kan man enkelhet paddla en runda och känna sig trygg samt göra sig redo att verkligen utforska sporten.

Ståpaddling ger en grymt bra träning och en varierad träning!

Det finns en mängd olika SUP brädor och då man börjat paddla en del förstår man att brädan påverkar och är viktig att välja efter vad man vill hålla på med....eller så inskaffar man två som man kan växla i men bäst är att skaffa en allround bräda som du kan ha roligt med under en lång tid och där du kan få utmaningar.

När jag även skriver om brädor så är paddeln extremt viktigt. Många köper en fin bräda men tänker inte på paddeln vilket är minst lika viktig som brädan. För min del tar jag nästan hellre en bra paddel i handen och något jag alltid tar med mig då jag reser. Hur man ställer in paddeln och längden är även viktig och allt sådant här kommer jag ta upp i blogg inlägg framöver.

Jag kommer i denna blogg ta upp olika sätt att Ståpaddla på så som:

Plattvatten-paddling
SUP-Surf
SUP-Touring
SUP-Yoga
SUP-Fitness
Paddla - Downwind

Jag kommer även dela olika platser att paddla SUP på och säkerhet kring paddling etc.

Så välkommen att följa denna bloggen som kommer uppdateras då och då.....samt välkommen att ställa frågor.

Så länge....NJUT på brädan
 

Etiketter: ståpaddla

Kommentera gärna: