VILKEN VÅTDRÄKT SKA JAG VÄLJA FÖR SUP/STÅPADDLING

VILKEN VÅTDRÄKT?
Det har varit en varm och otrolig sommar och vi har mer eller mindre kunnat paddla, surfa och vara i vattnet en längre tid utan våtdräkt.

Idag ger jag mina tips och råd om våtdräkter, vad man ska tänka på och hur man kan välja.

FÖRDELAR MED ATT HA EN VÅTDRÄKT: 
Det grundläggande syftet med att ha en våtdräkt är att hålla din kroppstemperatur varm. Men en våtdräkt är inte avsedd eller utformade, för att hålla kroppen helt torr. Även om dagens högteknologiska konstruktioner på våtdräkter skyddar oss bra så tränger ändå små mängder vatten in i dräkterna.
Men när detta sker så värmer din kropp upp vattnet som kommer in dräkten till en behaglig och skön tempreatur och allt blir väldigt gott!  Ju bättre passform du har på din våtdräkt och ju tjockare neoprenmaterialet är, desto varmare och längre kan du stanna kvar i vattnet.  En skön funktion som en våtdräkt även har är att den har flytkraft vilket gör att du sparar energi vid tex simning. Däremot om du ska använda din våtdräkt vid dykning och fridykning etc så får du lägga på mer vikter för att komma ner på djupet. 

OLIKA TYPER AV VÅTDRÄKTER:
En våtdräkt är utformad för värme samt flexibilitet och fri rörlighet. De flesta våtdräkter är svarta, men det finns olika färger på marknaden och en mängd olika märken. Vissa har ingen dragkedja men de flesta har en zip på ryggen men vissa fram på brästet. Våtdräkter finns i alla olika olika varinater så som byxor, tröjor, trosor men det allra vanligaste och enligt mig bästa är en heldräkt.  Vissa ger mer värme medan andra tillåter mer flexibilitet. Valet beror på förutsättningar du kommer att ståpaddla i.
Oavsett våtdräktens storlek, färg och stil är det grundläggande konceptet att hålla dig varm och bekväm. Ditt val av tjocklek beror på vilken grad av värme som behövs och vilken miljö du ska ståpaddla i. En 3mm / 2mm våtdräkt kan väljas för sommar temperaturer i Sverige. En 6mm / 5mm / 4mm våtdräkt bör väljas för vinter, vår och höst paddlingar alltså kallt väder. En tjock dräkt gör det möjligt för dig att stanna kvar i vattnet längre. I Sverige och i kalla vatten rekommenderar jag även alla att använda vantar och huva som även finns i olika tjocklekar och varianter och mycket viktigt ett par varma och bra våtskor.  Det finns vissa våtdräkter där huvan sitter fast i dräkten och detta är något jag inte tycker om då det inte är en skön känsla och passformen kan bli svår att få till. Jag föredrar separata huva.

TJOCKLEK OCH VÄRME
Du väljer en våtdräkt efter det du mest kommer paddla i....jag har en hel del olika varianter och i olika tjocklekar då jag paddlar året runt och världen runt men om du enbart ska välja en dräkt så tänk efter vad du mest paddlar i...enligt mig känns det alltid bättre att välja en som är lite varmare då man alltid kan lösa det genom att hoppa i vattnet eller hälla vatten innanför dräkten om man blir för varm. När du ska köpa en dräkt så kommer du se olika siffror och ofta är en våtdräkt inte en full 5mm dräkt utan uppbyggd som tex en 5 / 3mm våtdräkt. Vad detta betyder är att över överkroppen (rygg,mage bröst) är försedd med den tjockare neoprenstyrkan och det som rä viktigast att hålla varmt och därefter har man lagt 3 mm tjocklek i armarna och benen för att få bättre rörlighet och flexibilitet.

PASSFORM
Det här med hur en våtdräkt ska sitta är verkligen något som kan vara svårt att förstå om man inte tidigare användt det...men en våtdräkt ska kännas som ditt andra skinn om det kan förklara känslan och förståelsen. Den ska sitta åt men den ska inte sitta åt så att din blodcirkulation inte kan röra sig fritt. Våtdräkten ska även vara lätt att röra sig i därför jag personligen gillar att ta en lite större dräkt och även ha en dräkt som har extra strechigt material. En sak du kan prova och känna av om våtdräkten är i bra passform är sätta dig ner på tex huk och röra armar, ben och kropp utan motstånd eller begränsning så är den OK. Ofta kan våtdräkten passa bra, men det känns fortfarande inte bekvämt eller ger fri rörlighet och flexibilitet och speciellt inte runt halsen...jag har dragit lite i min våtdräkt i halsen och desto mer man använder den och rör sig i den så blir det bättre och man börjar tro att det är ens andra skinn ;) . För att testa passformens flexibilitet kan du höja armarna över huvudet och sträcka axlarna. Våtdräkten ska inte skapa något motstånd eller tryck när dina armar är ovanför huvudet. Våtdräkten är för liten om du känner för mycket tryck när dina armar är ovanför huvudet.
Varje varumärke syr/tillverkar deras våtdräkter i olika varianter och jag rekommenderar er att prova olika märken och varianter då vi alla har olika kroppar och smak....som ett resultat av att alla skär i olika varianter så kommer standardstorlekarna att skilja sig från varje varumärke. Men alla tillverkare använder samma bokstavsnyckel för deras storlekskort (XXS, MT / XL, XXL etc.). 

HUR MAN TAR PÅ SIG DRÄKTEN OCH FÅR AV DEN....
Det finns ingen rätt eller fel sätt att komma i eller ut ur en våtdräkt. 
Nedan delar jag några tips som jag själv använder...
Undvik att byta om ståendes på grus eller sand då du får med dig allt detta i din dräkt. Om du har en tjockdräkt så sätter det sig gärna fast och det blir mycket jobb att tvätta.
Mitt bästa sätt att få av sig dräkten är att duscha av mig den....så mycket enklare då vattnet hjälper till och på samma gång blir dräkten ren.
Innan du sätter på dig dräkten så var torr då det oftast blir tokigt jobbigt att dra på sig den fuktig.
Använd fingertopparna (inte dina naglar) för att sätta på våtdräkten.
Om du har svårt att komma i våtdräkten med armar och ben så sätt plastpåsar runt händer och fötter så glider man oftast ner i dräkten.
Ta bort klockor och smycken för att undvika rispor i våtdräkten samt för att även få bästa passform.
Ha en go kompis vid din sida som agerar på och avklädningsguide ;)  

RENGÖRING - FÖRVARING
Efter varje användning, skölj både insidan och utsidan i våtdräkten med rent vatten. Detta tar bort sand, smuts och havsvatten.
Tvätta aldrig våtdräkten i en tvättmaskin. Tvätta endast våtdräkten för hand. Använd aldrig blekmedel, tvättmedel, fläckborttagare, sköljmedel, etc. för att rengöra våtdräkten. Använd miljövänligtvål gjord speciellt för att rengöra en våtdräkt. Lämna inte våtdräkten ihoprullad eller våt efter tvättningen utan häng upp den på lina/tork. Torka aldrig våtdräkten i en torktumlare. Torka den gärna i skuggan då solljus och värme kan skada neopren. När insidan är torr, vrid den ut-och-in för att avsluta torkningen. Undvik att låta våtdräkten hänga eller vika den då du inte använder den då den töjs ut samt om du viker den skapar fula veck som aldrig går att återställa vid för lång tid....Utan lägg den ner . Värme är ingen vän av våtdräkter och bryter ner våtdräktsmaterialet. Tvättning av våtdräkten i varmt vatten kommer också att bryta ner våtdräktsmaterialet. Kallt eller ljummet vatten är att föredra. 

Att ta hand om din våtdräkt är avgörande för våtdräktens livslängd och för att hålla den riktigt vattentät. 

AVSLUTNING....
Det finns en mängd olika märken och som nummer ett är att du finner vad som passar dig och vad du ska paddla i för vatten och hur mycket du är redo att lägga på en dräkt. Mina erfarenheter är att billiga varianter tyvärr går sönder fort och jag har haft en del som börjat smula sig. Jag vill inte lägga fram vilket märke ni ska välja eller ha men personligen har jag blivit kär i RIP CURLS Flash BOMB som känns så kvinnlig och skön. Den formar sig efter min kropp och strech materialet är helt otroligt. Jag har fler olika tjocklekar men min favorit då jag är en riktigt kall tjej är Rip Curl Flash Bomb 5mm som även har lite ludd på insidan så man är go och varm...dock så kan denna bli riktigt varm och rörligheten är som den är i en 5mm dräkt men jag älskar den.

Lämna gärna tankar/kommentar och feedback under och ställ frågor.

Foton: David Homquist

 

Kommentera gärna: