VARFÖR DU BEHÖVER ANVÄNDA EN LEG-LEASH (FÅNGREM)

En Leg-leash är ett av de viktigaste tillbehören då du Ståpaddlar (paddla SUP).

Jag har förvånats denna sommaren då många som inskaffat egna brädor och paddlat ett tag inte riktigt vet vad en Leg-leash är samt inte använder det vid paddling. Jag har även besökt en hel del ställen runt om i världen som hyr ut brädor och som inte använder leg-leash vid deras uthyrningar.

En Leg-Leash är alltså ett "säkerhets-koppel" som du kopplar fast dig på brädan med. För ståpaddlare kan detta koppel bokstavligen betyda skillnaden mellan liv eller död, särskilt om du skulle bli utmattad och hamnar i blåsiga eller stormiga förhållanden.

Om du är trött eller faller av din bräda och befinner dig långt från land så kommer en leg-leash bli ditt koppel till din bräda och brädan din flyt och "överlevnadsboj". Jag väljer personligen en leg-leash framför en flytväst...så viktigt är det!

Så tips till er alla....om ni inte har detta så SNÄLLA skaffat detta och paddla aldrig utan det.

Men så är det ju det här med produkter och JA , det finns många olika leg-leash och för olika paddlingar och många märken som säger att just deras är den bästa etc. Nummer ett är att skaffa en och ha en som säkrar dig till din bräda men....

Något att tänka på:
Det finns spiralformade leg-leash som ser ut som en "telefonsladdstyp" och det finns raka. Vissa föredrar "spiralformade" och vissa föredrar de som är långa och smala.
Det kommer inte spela någon roll vilket ben du sätter fast din leg-leash på, viktigast är att du sitter fast och är kopplad till din bräda och aldrig tar av dig fångremmen under paddlingen.
Vissa gillar att ha fångremmen högre upp på benet och vissa nere vid ankeln. 

Den "spiralformade" leg-leashen har en fördel att den inte ligger ner i vattnet då du paddlar utan stannar tätt uppe på brädan, dock så föredrar jag personligen en rak leg-leash, då jag ofta stör mig på den "spiralformade" varianten då jag kliver och rör mig mycket på brädan och gör svängar etc så trampar man på den.
Om du ska köra SUP-Surf är även den raka platta remmen att rekommendera. Att välja leg-leash är lite personligt så prova och känn.

Du kan välja att låta din leg-leash alltid sitta fast och kvar på brädan men detta är ofta jobbigt vid transport på takräcket etc. Om du låter den sitta kvar glöm inte att säkrar den innan du går ut för paddling. Tänk även på att tvätta av den varje gång efter paddling då saltvattnet sliter och en dag kanske den lossar då det är allvarlig.

Sätt alltid på dig din Leg-leash innan du lägger ner brädan i vattnet., detta hindrar att du mister din bräda eller även skadar andra om brädan far iväg i en våg eller liknande.

Sista tipset.....lämna aldrig din bräda eller koppla aldrig ifrån dig från din bräda. Din bräda är ditt allt och din LIVBOJ och säkerhet! Du kan stanna länge uppe på din bräda utan att det blir farligt jämfört med att ligga i kallt vatten flytandes i en flytväst...speciellt i Sverige.

Använder du leg-leash? Om JA, vilken är din favorit? 

Etiketter: ståpaddla

Kommentera gärna: