FÅR MAN PADDLA ÖVERALLT?

Ståpaddling - allemansrätt- paddlingsregeler. Ståpaddling - allemansrätt- paddlingsregeler.

Frågan många ställer sig är...
-Får man paddla SUP /ståpaddla överallt?

Idag delar jag med mig av den kunskap jag tagit med mig under mina paddlingsår......välkomna att ta del av det jag lärt mig och välkomna med kommentarer , tankar och frågor.

 

I Sverige har vi ju något så otroligt som ALLEMANSRÄTT!

Vår allemansrätt är förutsättningen för att vi överhuvudtaget kan röra oss fritt i naturen, den är inte lagstadgad och är så vacker genom att vi alla visar och tar ansvar....därför är det viktigt att vi forsätter göra detta och respekterar vad Allemansrättensregler är så vi för evigt kan ha denna frihet i SVerige. I många andra länder är det mesta privatägt och tillträde är förbjudet överallt utom vid speciellt iordningsställda rastställen.
Ta er tid att kika på Naturvårdsverkets sida där du finner fullständig information men nedan listar jag några saker:

Detta får vi göra:

 • Vistas på annans mark, dock inte på privat tomt eller inom syn- och hörhåll från boningshus.
 • Tälta en natt utan markägarens tillstånd (Gäller det flera tält eller flera nätter bör markägaren tillfrågas).
 • Gå över inhägnat område under förutsättning att man inte gör åverkan eller river ner stängsel så att betande djur kan komma ut.
 • Göra upp eld om förhållandena är lämpade för det.
 • Dricka vatten ur källor, sjöar och andra vattendrag.
 • Ta med sig hund om den är kopplad
 • Dra upp din SUP, bada och gå iland överallt utom på privat tomt, brygga.
Detta får vi inte göra:
 • Gå in på annans tomt.
 • Elda om det finns fara för brand.
 • Ta kvistar, grenar, bark eller löv från växande träd eller buskar.
 • Gå på åkrar och planteringar som kan skadas.
 • Fiska utan tillstånd eller fiskekort.
 • Tälta längre än ett dygn på samma plats.
 • Ta vatten ur annans brunn utan tillstånd.
 • Skräpa ner.

Var försiktig med eldning, speciellt under sommaren. Elda i första hand på iordningställda eldplatser. Elda aldrig direkt på klipphällar. De kan spricka av värmen och är sedan fördärvade för all framtid. Var också noga med släckningen. 
Man får absolut inte skräpa ner! 
Tänk också på att ljud hörs långt stilla dagar till havs eller i en sjö. Högljudda röster eller radioapparater kan störa boende längs stränderna.
Paddla inte nära fasta fiskeredskap och håll undan för "nyttotrafik."

FÖRUTOM ALLEMANSRÄTTEN finns det följande viktiga saker du behöver se till innan du ger dig ut och paddlar och så du vet att du får paddla i området eller ej:

Naturskyddsområden
Här gäller speciella regler som varierar mellan olika områden. Oftast finns skyltar uppsatta att det är ett naturskyddsområde och med de regler som gäller. På ostkusten får man i allmänhet tälta i naturskyddsområdena men inte på västkusten. Eldning får normalt bara ske på iordningställda eldplatser.

Sälskyddsområden
Sälskyddsområdena är oftast förbjudet vatten året om. Information finns hos länsstyrelserna. Sälar är nyfikna djur och kommer ofta ut och tittar på oss paddlare eller följer med oss på en tur men låt dem vara i fred om dom inte gör det.

Militära skyddsområden m.m.

Hos länsstyrelsen finns också information om militära skyddsområden och de regler som gäller.
I övrigt kan det även finnas marina hamnar,badstränder, byggarbetsplatser m.m. där det råder tillfälligt eller permanent tillträdesförbud. Kolla upp detta innan du ger dig ut!

Fågelskyddsområden
Dessa områden är normalt skyddade från tidig vår till ett par veckor efter midsommar och syftar till att skydda fåglarna under häckningen. Under skyddad tid gäller landstigningsförbud, ibland sträcker sig skyddszonen 50 eller 100 meter ut i vattnet. Oftast visar skyltar på stranden vad som gäller.
Var också försiktig med fågelflockar i vattnet under den här tiden. En kull fågelungar som skingras blir lätt offer för rovdjur. Tro inte att bara för du paddlar på en SUP att du stör mindre än en motorbåt. Ofta kan det vara tvärtom...då vi glider så enkelt fram och istället plötsligt kommer allt för nära boet utan att fåglarna blivit varnade av ljudet.

Sist men inte minst....använd SUNT FÖRNUFT och vad ni än gör....SKADA ALDRIG NATUREN...tänk även på att det gäller HELT andra regler utomlands så läs på innan du ger dig ut och iväg då du befinner dig utomlands och tänk även på att du inte alltid kan lita på vad folk säger då det i vissa lände finns de som tjänar pengar på att sätta fast folk då man tex rör sig i områden där man inte får etc...läs stadgade lagar och regler.

 

Ståpaddling / SUP i Fattighusån genom Liseberg i Göteborg.
Ståpaddling / SUP i Fattighusån genom Liseberg i Göteborg.
Ståpaddling / SUP i fattighus i Göteborg genom Liseberg.
Ståpaddling / SUP i fattighus i Göteborg genom Liseberg.

Kommentera gärna: