PADDLA DOWNWIND PÅ SUP - STÅPADDLA MED VIND I RYGGEN!

Downwind paddling i Onsala Sverige Downwind paddling i Onsala Sverige

Downwind är enligt mig något av de roligaste och mest njutbara man kan göra på SUP. 

Det finns inget bättre än att glida och surfa fram på brädan med vind i ryggen och härliga stora vågor som sväller fram. 

Downwind på SUP ger dig en frihet att utforska tekniker och få upp en hastighet och ett "surf" som inte går att uppnå utan vågor, dyningar och vind.

MEN VAD ÄR DOWNWIND PADDLING ?
I grund och botten är downwind paddling en paddling där man har stark vind och vågor i ryggen, och där de starka vindarna hjälper dig surfa på vågorna som uppstår. Du använder alltså vågrona som uppstår som en motor för att surfa fram. Jag brukar även säga att det är som att åka utförsåkning på skidor.....och på samma vis som man tar varje brant i en backe som ett ypperligt tillfälle att glida ner så tar man på liknande vis varje stor "go" våg som ett tillfälle att få upp en skön surfing som kan ta dig långa vägar.

TA EN KURS?
Då jag paddlde ensam i många år hade jag inte kunskapen om downwinds paddling och jag förstod inte alls vad dom talade om. Jag fick heller inte grepp på att få det här med att få upp farten och inse när jag skulle paddla eller hur jag skulle förflytta mig på brädan för att "få igång" brädan. Jag visste heller inte att jag hade totalt fel SUP-bräda för att paddla downwind. Men efter en hel del privatkurser av ståpaddlingstränare och möjligheten att låna brädor som var  "downwind-brädor" så fick jag äntligen känna på vad DOWNWIND var, och förstod varför alla talade om det, och varför jag nu mer eller mindre får pirr i kroppen av glädje då jag ser att vindarna ska blåsa "rätt" och det finns möjlighet för att köra.
 

VART PADDLAR JAG DOWNWIND MED SUP?
Havet är utan tvekan det bästa stället att paddla Downwind i. Och för oss som bor på västkusten så har vi tur att vi har Onsalafjorden som är en av de främsta downwindsplatserna i Sverige. Men bor du inte på västkusten eller inte har möjlighet att ta dig långt från ditt hem så kan man börja vid en sjö, flod eller vid en strand och bara lära sig att få in känslan och rytmen. Det behövs en vind på minst 5-6 msk för att börja kunna känna på det hela och tänk även ut logistik etc. Då vi kör i Onsalafjorden brukar vi vara flera personer, och vi paddlar alltså från punkt A till B, och har tänkt ut hur vi ställer bilar etc för att sedan komma upp till punkt A igen. 

SÄKERHET!
Jag har talat och skrivit om detta tidigare men vid DOWNWIND så är det verkligen extra viktigt att du vet vad du gör och har kunskap om vindar och vågor.
En vind som ser riktigt bra ut och som är vriden just dit du vill kan MYCKET SNABBT svänga om, och du kan hamna i ett läge som blir riktigt farligt. På samma gång är det ofta starka vindar i Sverige när det är kallt i vattnet, vilket kan ställa till det. 
Viktigt! Tänk på och se till att du går ut med erfarna paddlare eller en grupp första gångerna och även har följande utrustning:
Tillräcklig med mat och vatten i magen men även med dig något på brädan. Ladda rejält då downwind paddling är en riktigt kraftansträningning.
Leg-leash (läs om det i tidigare blogginlägg).
Flytväst - Alltid vid downwind!
Vissla rekomenderas
Mobiltelefon


HUR PADDLAR MAN DOWNWIND?
Här delar jag en enkel information om hur du gör....Nummer ett läs ovan om vind, säkerhet och vart du ska paddla etc och därefter ge dig ut med din bräda! När du befinner dig på din bräda håll dig i mitten av brädan med en skön mjuk men ändå aktiv känsla i kroppen, fötterna i en postion där du finne bästa balansen och med lätt böjda knän. Denna aktiva men ändå inte överspända känsla och attityd i kroppen ger dig en god balans och kommer undvika att du faller. Målet med downwinds paddling är att finna dom rätta vågorna och att paddla vid rätt tidpunkt...detta är ett långt lärande och det gäller att träna träna och träna och succesict börjar man inse vilka vågor man ska paddla på och vilka man ska satsa på att "ta".
Så här gör du:
När du ser och känner en våg som du vill "plocka", börja paddla snabbt med kraftfulla paddeltag. Detta ger dig en god fart för att fånga nästa våg.
Om vågorna är stora måste du börja röra dig på brädan och förflytta din kroppsvikt bakåt för att undvika att brädans nos dyker ner i vågen.
Att paddla downwind handlar mycket om rörelse på brädan med kroppen, och att komma ner i surfstands vid vissa tillfällen, samt att tex skjuta brädan fram med hjälp av höfterna etc....Det är så otroligt mycket att lära inom downwind och jag rekommenderar er att gå en kurs men främsta av allt....träna träna träna och ge inte upp.....tänk även på att det är mycket viktigt att välja en bräda som du kan ha skoj med samt som kan ge dig en downwind-resa ;)
 

VILKEN SUP ÄR BÄST FÖR DOWNWIND?
Enkelt sett så fungerar alla brädor som har en tillräckligt böjd bottenkurva bra att prova downwind med. Spikraka racingbrädor med låga nosar, eller korta uppblåsbara-, eller  små vågbrädor funkar sämre. En alltför rak bottenkurva och låg nos gör att du riskerar att köra in i nästa våg hela tiden, istället för att koppla samman ditt surf...Och en kort uppblåsbar bräda saknar helt enkelt glidet och surfet rakt fram. 
Utomlands är det inte ovanligt med riktigt långa downwindbrädor, typ även över 17 fot... Men här hemma har vi kortare vågor, så brädor mellan 11 - 14 fot funkar riktigt bra. Sen går det som sagt att börja prova med den bräda man har. Med vinden i ryggen och vågorna under brädan så kommer det vara SUPerkul vilket som!

Kommentera gärna: